Glutenfria saffransbullar med vanilj
Första receptet som jag vågade chansa mig fram på och det gick super!
Saftiga och goda bullar blev resultatet!!!
Vill man inte göra dem glutenfria är det bara att utesluta fiberhusken och öka på mjölmängden.
Blir ca 40st
50 g jäst för söta degar
150 g smör
2 påsar saffran (1 g)
5 dl mjölk 3%
2 msk fiberhusk
250 g kesella 10%
1½ dl strösocker
1 ägg
½ tsk salt
ca 14 dl glutenfri mjölmix (gul/orangea från Finax)
Fyllning:
200 g smör
1½ dl strösocker
4 tsk vaniljsocker (minst)
Till pensling:
Ägg
Pärlsocker
Gör så här:
Smält smöret. Stöt saffranet i en mortel tillsammans med en sockerbit. Rör ner saffranet i det smälta smöret.
Värm mjölken till lite varmare än 37º, rör i fiberhusken och låt det svälla någon minut.
Smula jästen i en degbunke eller assistentskål. Häll över socker och salt och rör om så att jästen löser sig.
Häll mjölk och smörblandningen över jästen och rör om. Rör ner kesellan och ägget.
Arbeta in mjölet och arbeta degen väl. Minst 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand.
Jäs degen under bakduk i 30-45 minuter.
Ta upp degen på lätt mjölat bakbord, knåda och dela degen i 2 lika stora delar.
Kavla ut till rektanglar på mjölad bänk tills den är ca 4-5 mm tjock.
Bred på smöret och strö över socker och vaniljsocker.
Vik degen dubbel på längden och kavla lätt på den.
Skär 2-3 cm långa remsor som du tvinnar och rullar ihop till en liten knut.
Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper eller i bullformar.
Täck med bakduk och låt jäsa i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250º.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
Grädda bullarna på falsen över mitten i ca 7
Provade det här receptet idag, och de blev verkligen jättebra!! :)
Hejsan!
Har just varit inne och kollat runt lite på din blogg. Kul blogg! Trevliga inlägg och fina bilder.
Grattis!
Om du skickar din adress till oss så ska vi skicka lite prover till dig på MixWells produkter. Vet du dessutom med dig att det är något särskilt som du skulle vilja prova så meddela det också.
Många varma hälsningar
Viveca
De ser verkligen supergoda ut. Använder du oftast den gul/orangea finaxmixen? Jag har börjat använda den och börjar så smått att tycka lite bättre om den...
Ja det är den jag använt mest!
Superbra recept med fiberhusken och kesellan som gör att de får jättebra konsistens och saftighet!
Jag råkade snubbla in på din sida av en ren slump och jag har läst några av dina blogginlägg - det märks att du gillar att skriva :)
För mycket text tycker du?;-)