Bärsmulpaj med mazarinfyllning
Pajbotten
125 g smör, kallt
3 dl vetemjöl
1 msk mjölk
1 msk socker + 1 krm salt
Smulor
0.25 dl socker
0.5 tsk vaniljsocker
0.75 dl vetemjöl
35 g smulor, kallt, skuret i tärningar
Mazarin- och bärfyllning
50 g smör, rumstempererat
1 dl socker + 1 tsk vaniljsocker
200 g mandelmassa
2 st ägg
1 msk vetemjöl
1 msk socker + 1 msk maizena
4 dl blandade bär, t ex hallon, blåbär och jordgubbar
Gör så här
1. Pajbotten: Tärna smöret och blanda ihop alla ingredienser till pajbotten. Lägg degen i plastpåse och låt vila i kylen 1 timme.
2. Kavla ut degen och rulla upp den på brödkaveln.
3. Fodra en form, cirka 24 cm i diameter, jämna till kanterna och nagga botten med en gaffel.
4. Sätt in formen i frysen 1 timme. Värm ugnen till 200 grader.
5. Ta ut formen ur frysen och grädda pajskalet i cirka 10 minuter. Sänk ugnstemperaturen till 175 grader.
6. Smulor: Blanda hastigt ihop smulingredienserna till en grynig massa.
7. Mazarin- och bärfyllning: Rör ihop smör, socker och vaniljsocker. Riv mandelmassan och blanda ner.
8. Rör i ett ägg i taget. Vänd i mjölet och fyll pajskalet med mazarinmassan.
9. Blanda maizena och socker, vänd ner bären och fördela dem över mazarinmassan.
10. Strö över smulorna och grädda i 25-30 minuter.
Recept från recept.nu