Amerikansk äppelkaka
200 g margarin eller smör
2 1/2 dl socker
3 st ägg
Rivet skal av 1/2 citron
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl mjölk eller grädde
Garnering:
3-4 st äpplen
1-2 msk socker
1 tsk malen kanel
Gör så här:
Rör matfettet och sockret poröst, gärna med elvisp.
Tillsätt ett ägg i sänder under omrörning.
Smeten kan bli grynig men den blir slät när mjölet rörs i.
Smaksätt smeten med citron.
Blanda mjölet och bakpulvret.
Rör ned mjölblandningen i smeten och rör den jämn.
Tillsätt vätskan.
Bred ut smeten i en smord, bröad, rund form, ca 24 cm i diameter, gärna med avtagbar kant.
Skala äpplena, kärna ur och skär dem i klyftor.
Tryck ned dem i smeten.
Strö över sockret blandat med kanel.
Grädda kakan på galler i nedre delen av ugnen i 175 grader i 45-50 min.
Låt kakan svalna något i formen innan kakan lossas eller stjälps upp på galler.
Servera kakan i bitar med mjukrörd glass eller vispad grädde som tårta eller glass.
Recept av: Kristina 1/9-02
2 1/2 dl socker
3 st ägg
Rivet skal av 1/2 citron
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl mjölk eller grädde
Garnering:
3-4 st äpplen
1-2 msk socker
1 tsk malen kanel
Gör så här:
Rör matfettet och sockret poröst, gärna med elvisp.
Tillsätt ett ägg i sänder under omrörning.
Smeten kan bli grynig men den blir slät när mjölet rörs i.
Smaksätt smeten med citron.
Blanda mjölet och bakpulvret.
Rör ned mjölblandningen i smeten och rör den jämn.
Tillsätt vätskan.
Bred ut smeten i en smord, bröad, rund form, ca 24 cm i diameter, gärna med avtagbar kant.
Skala äpplena, kärna ur och skär dem i klyftor.
Tryck ned dem i smeten.
Strö över sockret blandat med kanel.
Grädda kakan på galler i nedre delen av ugnen i 175 grader i 45-50 min.
Låt kakan svalna något i formen innan kakan lossas eller stjälps upp på galler.
Servera kakan i bitar med mjukrörd glass eller vispad grädde som tårta eller glass.
Recept av: Kristina 1/9-02
Kommentarer
Trackback